Lounais-Hämeen Rasti 60 vuotta 

Lounais-Hämeen Rasti perustettiin marraskuun 15. päivänä vuonna 1962. LHR:n 60-vuotista taivalta juhlittiin Jokioisten Tietotalolla lauantaina 26.11.2022. 

Arvokkaan, mutta lämminhenkisen juhlan alussa kuultiin nykyisen puheenjohtaja Päivi Paijan tervehdys, jonka jälkeen nautittiin monipuolisesta ja maukkaasta juhlaillallisesta, jonka kruunasi upea kakku Lounais-Hämeen Rastin seuralogolla. 

Seuran perustajajäsen, kunniapuheenjohtaja Timo Rapakko muisteli seuran alkuaikoja ja nosti esiin kohokohtia sekä parhaiten menestyneitä rastilaisia vuosien varrelta. 

Neljä kovinta toiminnallista LHR-saavutusta ovat Timo Rapakon mielestä seuraavat: Forssan Lehden iltarastit, Jukka Lankin huippuhiihtosuunnistustiimi, arki-iltojen maailmanhuippukilpailu Kännykkäkisat, sittemmin Forssa Games, sekä nuorison koulutus- ja "hoivajakso" noin vuodesta 1985 noin vuoteen 2005.    

Timo Rapakko esitteli myös yhdeksän "seuran ensimmäistä", joita ovat:

1. Ensimmäinen Piirin(=alue)mestari Jorma Pelto-Huikko, H18, hiihtosuunnistus 1963

2. Ensimmäinen Suomen mestari Aimo Vähä-Pietilä, H18, suunnistus 1973

3. Ensimmäinen Pohjoismaiden mestari Jukka Lanki, H21, hiihtosuunnistus 1994

4. Ensimmäinen Euroopan mestari Jukka Lanki, H21, hiihtosuunnistus 2001

5. Ensimmäinen Maailmanmestari Erkki Lätti, H75, hiihtosuunnistus, 2004

6. Ensimmäinen Maaotteluvoittaja Asko Vähä-Pietilä, H20, suunnistus 1975

7. Ensimmäinen Maailman Cupin kokonaisvoittaja Raino Pesu, H21, hiihtosuunnistus 1999

8. Ensimmäinen Suomen Ranki -listan ykkönen Asko Vähä-Pietilä, H18, suunnistus 1974

9. Ensimmäinen Maailman Ranki-listan ykkönen Raino Pesu, H21, hiihtosuunnistus 1999


Lisäksi Timo Rapakko totesi Veijo Halosen tehneen vuosina 1967-1970 miesten pääradoilla H21 sellaisen SM-menestyssarjan, jota ei ole Lounais-Hämeen Rastissa tähän päivään mennessä lyöty. Noina vuosina kilpailuissa oli suurten osanottajamäärien vuoksi jopa rajoitus 100 kilpailijaan.

LHR:n perustajajäsenistä elossa ovat Timo Rapakon lisäksi vielä Erkki Lätti ja Eero Liski. Edesmenneitä ovat Veikko Järvinen, Veijo Knuutila, Urpo Matinaro, Helena Mäki, Seppo Mäkinen, Sakari Mäkipää, Pekka Perälä, Risto Vire, Arvo Vähä-Pietilä ja Usko Yli-Jouto. 

Juhlassa seuran entiset puheenjohtajat saivat pyyhkeitä toiminnastaan, mutta tällä kertaa suurella kunnioituksella, sillä heitä muistettiin LHR-kylpypyyhkeillä. Tietotalolla vaikuttavaan riviin asettuivat puheenjohtajat Jorma Saros, Timo Rapakko, Aimo Vähä-Pietilä, Jouko Lindroos, Jorma Lehtimäki, Jaakko Kuusinen ja Päivi Paija. 

Seuran viirillä muistettiin seuraavia ansioituneita suunnistajia ja tärkeitä yhteistyökumppaneita:

Akseli Julkunen, keskimatkan Suomen mestari vuodelta 2015 sarjassa H15

Elmeri Syrjälä, erikoispitkän Suomen mestari vuodelta 2020 sarjassa H16

Niilo Syrjälä, pitkän matkan Suomen mestari vuodelta 2021 sarjassa H20

Erkki Eskelinen, seuran hyväksi tehty työ

Lounaismaan Osuuspankki, merkittävä yhteistyö

Loimi-Hämeen Jätehuolto, merkittävä yhteistyö

Jokioisten Leipä, merkittävä yhteistyö

Suomen Suunnistusliiton pronssisen ansiomerkin saivat Tero Julkunen, Jaakko Kuusinen, Markku Paija, Susanna Rokka, Tarja Simola ja Paavo Vesterinen. 

Suomen Suunnistusliiton pronssisen ratamestariplaketin sai Päivi Paija.

Suomen Suunnistusliiton tunnustusmerkin saivat Katja Ahti, Ari Ilola, Johanna Julkunen, Salla Koskela, Kaisa Kuoppala, Timo Rokka ja Jari Sarvi. 

Juhlapuhujana oli Suomen Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen, joka muisteli erityisesti vuoden 2003 Kännykkäkisoja, jossa oli itse vahvasti mukana sijoittuen Valkeakosken Hakan edustajana kovatasoisen kilpailun neljänneksi, ja samalla kilpailun toiseksi parhaaksi suomalaiseksi ja parhaaksi suomalaisseuran edustajaksi. Saarinen löysi kuvansa juhlassa esillä olleesta LHR:n leikekirjasta, jossa oli tallessa juttu kyseisestä kilpailusta. Timo Saarinen toi ilmi, että suunnistusseurat ovat uusien haasteiden edessä, koska kilpailijoiden ja seura-aktiivien määrän väheneminen vaikuttaa myös suunnistuksessa. Tekemisen laatu ja tuloksellisuus ovat kuitenkin vahvoja. Saarinen korosti myös suunnistuksen arvoa merkittävänä kuntoliikuntamuotona, joka ansaitsisi nykyistä suurempaa tunnustusta. Timo Saarinen kannusti Lounais-Hämeen Rastia jatkamaan monipuolista suunnistustyötä, elämään hetkessä mukana ja korosti yhteistyön merkitystä sekä oman seuran sisällä että muiden seurojen kanssa.   

Puheenjohtaja Päivi Paija haastatteli upean hiihtosuunnistusuran päättänyttä Salla Koskelaa. Koskela kertoi, kuinka oli aloittanut 7-vuotiaana suunnistuskoulun Päivi Paijan opissa Ypäjällä. Salla Koskelan osaaminen, tahto ja päättäväisyys ei jäänyt jo suunnistuskouluvuosina huomaamatta. Nämä ominaisuudet sekä urheilulle omistautuminen siivittivät Koskelan myöhemmin hiihtosuunnistuksen maailman huipulle. Vaikka kansainvälinen urheilu-ura on Koskelan osalta jo valmis, ei suunnistus ole lahjakkuudelta jäämässä elämästä pois, ehkä ei omaksi iloksi kilpaileminenkaan. Päivi Paija jo kyseli, että onhan Salla Koskela taas mukana Lounais-Hämeen Rastin joukkueessa tulevan kesän Venlojen viestissä. 

Juhlaillan musiikista vastasivat seuran omat suunnistajat Tiuku Suomi ja Hanna Kanasuo. He esittivät upeita lauluesityksiä sekä yhdessä että erikseen. 

Katja Ahdin suunnistusaiheisista lauluista kokoaman potpurin sanoista moni tunnisti omia tuntemuksiaan suunnistuksen iloista ja myös välillä vastaan tulevista pettymyksistä, kun rastit eivät löydykään toivotulla tavalla. Niille oli mukava nauraa yhdessä. 

Johanna ja Tero Julkunen testasivat paikalla olleiden seuratietämystä Kahoot-visalla, jossa voiton vei Tuomas Rokka äitinsä Susanna Rokan edestä. Puheenjohtaja Päivi Paija oli tiukassa kisassa kolmas. Tero Julkunen suunnistutti salaiseen suunnistustehtävään osallistuneita Vihreiden kuulien äärelle. Seuran varapuheenjohtajana Tero Julkunen lausui myös juhlan päätössanat. 

Juhlassa oli esillä LHR:n seura-asuja alkuajoista nykypäivään. Niistä suurin osa löytyi Merja Myllyksen varastoista.  Myllys oli koonnut myös valokuvaesityksen, jonka katselu nosti monelle mieleen hienoja muistoja yhteisistä suunnistusretkistä ja -hetkistä, ja kuvat välittivät juhlayleisölle seuran hyväksi tehdyn talkootyön arvoa. 

Yhdessä tehdyn talkootyön arvoa voi toki mitata rahassa, mutta usein se on turhaa. Kuuluminen suunnistusyhteisöön ja kotiseuraan on antanut monelle mittaamattoman arvokkaita kokemuksia, ikimuistoisia elämyksiä ja tärkeitä ystäviä. Suunnistus on lajina ainutlaatuinen, sillä se yhdistää saman toiminnan äärelle eri sukupolvet. Näin oli myös Lounais-Hämeen Rastin 60-vuotisjuhlassa, joka oli yhteinen niin seuran veteraaneille, nykypäivän kovakuntoisille kilpailijoille, tulevaisuuden lupauksille, itsensä kanssa kilpaa suunnistaville sekä kaikille suunnistuksesta kuntoilumuotona ja luontoliikuntana nauttiville.

Lounais-Hämeen Rasti on ylpeä ja kiitollinen 60-vuotiaasta historiastaan sekä jokaisesta jäsenestään. Kiitos kaikille juhlassa tai juhlahengessä mukana olleille. Tästä jatketaan eteenpäin kohti seuraavia vuosikymmeniä!   

Kuvia Lounais-Hämeen Rastin 60-vuotisjuhlasta tästä. 

(Kuvat Timo Rokka)