Ratamestarin lausunto

Louna-Rogaining piti alun perin järjestää Eerikkilän lähimaastoissa Kalevan Kierroksen vuosikokouksen yhteydessä. Hirvenmetsästysaika kuitenkin rajoitti käytettävissä olevaa aluetta niin pieneksi, että kisakeskus oli pakko vaihtaa muualle. Liesjärven kansallispuisto on luonnollinen valinta suunnistusalueeksi, koska puiston alueella ei saa metsästää. Itse puisto on pinta-alaltaan noin 22 km2, josta rogaining-käytössä on arviolta puolet johtuen lähinnä alueen sirpaleisuudesta. Korteniemen perinnetila haluttiin jättää pois suunnistusalueesta, jotta siellä mahdollisesti vierailevat matkailijat eivät häiriintyisi. Tosin tila ei enää virallisesti ole tänä vuonna auki, joten sen suhteen rastien sijoittaminen myös perinnetilan ympäristöön olisi ollut mahdollista.

Aluksi ajatuksena oli järjestää kahden tunnin kisa, jotta kaikki kisaan osallistuneet olisivat ehtineet kunnolla Kalevan Kierroksen vuosikokoukseen Eerikkilään. Rastipaikkojen tarkistamisen yhteydessä huomattiin, että myös neljän tunnin kisaan saataisiin tarpeeksi rasteja. Näinollen päätimme järjestää kahden ja neljän tunnin Louna-rogaining kisan. Myös pyöräsarja oli aluksi mielessä, mutta kansallispuiston järjestyssäännöissä pyöräilyä puiston alueella on rajoitettu niin paljon, että tällä kertaa pyöräilijöitä ei otettu mukaan. Yhtenä kriteerinä rastien suhteen oli myös se, että kahden hengen pitäisi pystyä viemään rastit maastoon kisaa edeltävänä päivänä. Lopullisessa versiossa kartalle saatiin 43 rastia.

Kisakeskukseksi valikoitui luontevasti Eräkeskus Metsäkouluntie, joka sijaitsee aivan kansallispuiston vieressä. Siellä on myös riittävästi parkkitilaa, sopivasti reitinsuunnitteluun vaadittavaa sisätilaa, pukeutumis- ja pesutilat sekä ravintola.

Itse rastipisteiden valinnassa haluttiin tuoda esille Liesjärven kansallispuiston erityispiirteitä sekä parhaita puolia. On itsestään selvää, että kilpailijat haluttiin menemään puiston hienoimman maiseman eli Kyynäränharjun läpi ainakin kertaalleen. Kun sitten kakkostien varsi vielä merkattiin kielletyksi alueeksi, niin kaikki kartan eteläpuolella kävijät kulkevat kahteen kertaan harjumaiseman läpi.

Hienot ovat maisemat myös Hyypiökalliolta, jonne jotkut saattavat jopa jäädä ottamaan maisemakuvia kesken kisan. Puiston pari muutakin näköalapaikkaa ovat päässeet rastipisteiksi, mutta niistä näkymät eivät ole enää niin hienot kuin pari vuosikymmentä sitten.

Ennallistaminen on yksi luonnonsuojelualueiden tehtävä. Se haluttiin myös tuoda kisailijoiden nähtäville. Ennallistetut tiet ja suot sekä kulotetut alueet tulevat osalle kilpailijoista tutuiksi rasteilla käydessä sekä ennakkojutuissa kisan facebook-sivuilta.

Pohjakarttana on maanmittauslaitoksen peruskartta 1:20 000 mittakaavassa. Karttaan on lisätty magneettisen pohjoisen osoittavat suunnanottoviivat jotka ovat lievästi ”kallellaan itään”. Karttaan on myöskin lisätty kansallispuiston merkittyjä polkuja ja poistettu maastosta hävinneitä polkuja. Lisäksi karttaan on muutamiin kohtiin merkattu kiellettyjä alueita upottaville soille ja valtatie 2 viereen sekä pariin muuhun kohtaan.

Koska maastokartta ei ole yhtä yksityiskohtainen kuin suunnistuskartta, niin rastipisteet ovat enimmäkseen todella helppoja. Rastimääreet on painettu karttaan ja ne ovat suunnistuskisoissa käytettyjä määreitä.

Maasto on suurimmalta osin todella nopeakulkuista. Monen rastin lähelle pääsee polkuja pitkin. Kuivin jaloin ei kaikkia rasteja pysty hakemaan, mutta kun jättää reittisuunnitelmastaan muutaman suorastin, niin melko vähäisellä kastumisella reitistä selviää.

Pitkospuut ja puiden juuret ovat erittäin liukkaita pakkasella sekä märkinä. Pitkospuilla suunnistuskengät pitävät hyvin, mutta kapeiden puiden juurien päältä voi jalka lipsahdella. Reitillä ei ole pahaa kivikkoa juurikaan. Tosin luolarastilla kannattaa olla varovainen, sillä kivet ovat nastakengistä huolimatta aika liukkaita.

Jäälle meno on ehdottomasti kielletty.

Rogaining-kisassa tarkoitus olisi, että mikään joukkue ei pystyisi käymään annetussa ajassa kaikilla rasteilla. Nyt on siinä ja siinä pystyykö kärki kiertämään kaikki rastit. Muutamat suopätkät ja maastokartalla suunnistaminen sekä pidempi matka hidastavat vauhtia toivottavasti sen verran, että voittaja ei ihan ehdi kaikilla rasteilla käydä.

Jos kisan haluaa ottaa hieman rauhalisemmalla taktiikalla, niin reitillä on kaksi nuotiopaikkaa, joissa voi pitää hieman pitempää tankkaushetkeä.

Kisa on ensimmäinen Lounais-Hämeen Rastin järjestämä rogaining-kisa, joten toivomme kisaajilta hieman pitkäpinnaisuutta, mikäli järjestelyt eivät suju heti mallikkaasti.